Činjenica koja više nije tajna, a razumijevanje nikako nije novo: Hitna potreba za prelaskom s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, posebno električnu energiju, neizbježna je nužnost. Električna energija se izdvaja svojom čistoćom i efikasnošću.

Zaronite u ovaj članak kako biste otkrili pet faktora koji oblikuju buduće snadbjevanje energijom.

Imperativ klimatskih promjena

Prijetnja globalnog zagrijavanja zahtjeva naš hitan prelazak na čiste izvore energije. Prelazak sa korišćenja fosilnih goriva nije samo ekološka nužnost, već se čini i kao pravna neizbježnost imajući u vidu da se sve više vlada okreće ka politikama koje stimulišu takav prelazak.

Kako izvještava Međunarodna energetska agencija u svojoj publikaciji Ključne svjetske energetske statistike 2020., naša trenutna energetska matrica otkriva neodrživu zavisnost o neobnovljivim izvorima. Prelazak na održiv način snadbijevanja energijom stoga nije samo izbor – već je i uslov– a električna energija stoji kao predvodnica ovog procesa. Za razliku od drugih izvora, kao što su vodonik ili tečna goriva, električna energija nudi veću efikasnost i zahtijeva manje truda u proizvodnji, čineći je idealnim nasljednikom neodržive energetske prošlosti.

Univerzalna fleksibilnost električne energije

Električna energija je kameleon u svijetu energije – svestrani igrač, sposoban da se uklopi u mnoštvo primjena. Od napajanja domova i poslovanja do pokretanja revolucije električnih vozila, električna energija se ističe zbog svoje efikasnosti pretvaranja i prenosivosti.

Bilo da dolazi iz hidroelektrane ili fotovoltaičnog solarnog modula, većina obnovljivih izvora energije isporučuje energiju u obliku električne energije.

Nuklearne elektrane, uprkos kontroverzi, takođe su značajan izvor električne energije u mnogim zemljama. Francuska upravlja sa 56 nuklearnih reaktora, SAD sa 92, da navedemo samo nekoliko primjera.

Ali, uz sve prednosti koje donosi napajanje električnom energijom i napredak koji postižemo u njenom razvoju, moramo prihvatiti jednu stvar. Neće biti odgovor na sva pitanja: Uprkos nižoj efikasnosti, kontejnerski brodovi, avioni i neki veliki kamioni i dalje bi mogli zahtijevati vještački kreirana goriva na bazi zelenog vodonika.

Čistiji resursi su zastupljeniji i postaju jeftiniji

Proizvodnja obnovljive energije, nekad smatrana skupom alternativom, sada probija barijere troškova, redefinišući svoju ulogu u našoj budućoj energetskoj mješavini. Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije (IRENA) izvijestila je 2019. godine o značajnom padu troškova električne energije iz obnovljivih izvora u prethodnoj deceniji, pri čemu je fotovoltaička (PV) solarna energija zabilježila pad cijena od 82%, a energija sa vjetroelektrana na kopnu pad od 39%.

Danas, proizvodnja električne energije iz rezidencijalnih PV sistema postaje svuda prisutna – ne samo zbog svoje ekonomske konkurentnosti u poređenju sa tradicionalnim snabdijevanjem energijom. Trend smanjenja troškova za PV i vjetroelektrane dodatno ublažava efekte fosila. Kako se ovaj trend pristupačnosti nastavlja, približavamo se budućnosti u kojoj se ekonomski pametan izbor usklađuje sa našim ekološkim odgovornostima.

Uloga električne energije u zamjeni goriva i skladištenju energije

Još 2019. godine, Međunarodna energetska agencija (IEA) naglasila je da se obnovljiva energija može skladištiti u obliku vodonika kroz proces nazvan elektrolizom. Ovo se može pretvoriti natrag u energiju po potrebi, ako obnovljivi izvori energije privremeno ne isporučuju dovoljno. U suštini, ovo je način da se pomogne održavanje stalne, pouzdane isporuke zelene energije, naglašavajući ključnu ulogu električne energije u našoj održivoj budućnosti. Ali to nije jedini način. Više uspostavljeno rešenje je skladištenje obnovljive energije u baterijama. Brendovi, kao što su E3DC u DACH regiji ili Hager, prodaju tzv. kućne jedinice za skladištenje, koje se koriste za skladištenje energije generisane solarnim ćelijama u jedno- i višeporodičnim domovima. Može se pozvati kad god je potrebno. Na ovaj način, energija dolazi sa krova na ulicu i u kuću.

Električna energija kao pokretač globalnih standarda života

Čista energija će podići standard života u zemljama sa obiljem obnovljivih resursa. To drži ogroman potencijal za regije, kao što je Sjeverna Afrika, koja može generisati više obnovljive energije nego što svijet troši zbog visokog broja sunčanih sati. Mogla bi izvoziti višak energije u obliku vodonika ili vještački proizvedenih goriva. To otvara prilike za ekonomski rast i stvaranje poslova, dok se istovremeno bori protiv klimatskih promjena i jača lokalne ekonomije.

Pojačavanje za našu električnu budućnost

Prelazak s fosilnih goriva nije samo neophodan korak, već i elektrizirajuća prilika. Budućnost napajana električnom energijom jeste ulaganje u obnovljivu energiju. To je povezano sa povećanjem poslova u proizvodnji, instalaciji i održavanju odgovarajućih energetskih sistema. Osim toga, energetska tranzicija takođe podstiče inovacije u upravljanju rezidencijalnom energijom, skladištenju energije, pametnim mrežama i drugim tehnologijama. Ovaj napredak pomaže u povećanju efikasnosti i pouzdanosti ukupne isporuke energije.

Budućnost generisanja energije nije samo o zamjeni starog s novim. Radi se o transformaciji čitavog energetskog pejzaža u sistem koji je održiviji, efikasniji i otporniji. Radi se o osnaživanju svakog doma, svakog poslovanja i svake zemlje da postanu igrači u igri energije, doprinoseći kolektivnom cilju zelenije planete.

Electro Group

Vodeća veleprodaja elektro materijala i opreme u Crnoj Gori.

Naš mjesečni bilten

Budite korak ispred uz najnovije trendove i tehnološke inovacije