U današnjem brzom svijetu u kojem visokotehnološki uređaji igraju sve važniju ulogu u našem svakodnevnom životu, ponekad je lako zaboraviti na one predmete koji možda zvuče manje uzbudljivo, ali su ipak neophodni za domove i koji ne donose samo efikasnost, već i sigurnost.

Vjerovatno imate različite električne uređaje spojene na wi-fi, poput pametnih televizora, zvučnih sistema i gejmerskih konzola, koji pružaju zadovoljstvo i zabavu. Zatim, tu su uređaji koji olakšavaju život – poput mašine za posuđe i mašine za veš. Takođe, sve više se oslanjamo na električnu energiju da nas zagrije ili napuni naša vozila.

Može se reći da su svi ti uređaji možda neophodni predmeti u kući ili za uživanje, ali svi ih uzimamo zdravo za gotovo dok ne prestanu raditi!

Svi ti električni uređaji su uobičajeni i često se uzimaju zdravo za gotovo u savremenom životu, ali što se događa ako se jedan od njih pregrije? Pa, postoji šansa da bi mogao izbiti požar i, ako se brzo ne uoči, proširiti i zahvatiti vaš cijeli dom. Na sreću, mnogi potencijalni požari se zaustave prije nego što uopšte počnu i sve je to zahvaljujući dosadno izgledajućoj električnoj upravljačkoj ploči koja se ponekad naziva kutija s osiguračima, a koja je vjerovatno skrivena u nekom ormanu unutar kuće ili u garaži.

Unutar električne ploče nalaze se brojni zaštitni prekidači koji kontrolišu protok električne energije u kuću i mogu se koristiti za isključivanje posvećenog strujnog kruga u slučaju nužde ili tokom održavanja.

Statistike iz brojnih evropskih zemalja otkrivaju da električni požari čine 25-30% svih domaćih požara, što je povećanje od 5-10% u posljednjih 10 godina, prema Feedsu (Forum za evropsku sigurnost kućnih električnih uređaja).

Uloga prekidača strujnog kruga

Ne razmišljamo o električnoj ploči dok jedan od zaštitnih prekidača strujnog kruga, koji kontrolišu protok električne energije do pojedinačnih krugova, automatski ne “isključi” kada dođe do kvara. “Isključeni prekidač”, koji bi se mogao usporediti s ventilom za isključivanje, sprječava oštećenje kabla i zahvaćenih uređaja – čime se smanjuje rizik od požara. To je izuzetno važno jer je električna energija visokogustinska energija sposobna isporučivati vrlo visoki protok energije kroz mali presjek bakra i stoga prekidač sprječava bilo kakva veća oštećenja.

Izumitelj Thomas Edison imao je ‘eureka trenutak’ kada je stvorio osnovu prekidača strujnog kruga 1879. godine – iste godine kada je izumio sijalicu sa žarnom niti.

Pa kako je nastala električna ploča?

Pa, ideja centralizacije električne distribucije datira iz 19. vijeka, ali tek u drugoj polovini ranog 20. vijeka električne ploče počele su izgledati slično onima koje danas imamo.

Rođenje prekidača strujnog kruga dogodilo se početkom 1920-ih godina. Problem s ranijim sistemima bio je u tome što su se oslanjali na niz pojedinačnih osigurača, koji su bili neugodni za zamjenu i sami po sebi potencijalno opasni zbog svoje ograničene sposobnosti i rezultirajućeg rizika od požara.

Na sreću, evolucija električne ploče sve do današnjeg dana odigrala je ključnu ulogu u očuvanju naše sigurnosti u našim domovima – osiguravajući zaštitu naših električnih uređaja i zaštitu ljudi koji žive u objektu.

7 najvažnijih savjeta za sigurnost električne ploče

  1. Veličina vašeg doma odredit će veličinu vaše električne ploče. U SAD-u, manji dom će imati električnu ploču od 100 ampera, dok veći dom može trebati onu od 200 ampera ili 400 ampera prema Nacionalnom elektrotehničkom kodeksu (NEC). U ostatku svijeta to je oko 63 ampera, ali ovisno o fazi sustava, može biti ili 1P+N ili 3P+N.
  2. Električne ploče opskrbljuju električnom energijom svaki dio kuće i određuju pravu količinu energije za svaki prostor.
  3. Električara treba kontaktirati ako prekidač redovito prekida struju.
  4. Ako živite u starijoj kući gdje je električna ploča starija od 40 godina, tada biste trebali razmisliti o njezinoj zamjeni kako biste spriječili bilo kakve rizike.
  5. Ako vaša svjetla počnu treperiti, tada biste trebali zaustaviti instalaciju prije nego što pozovete električara.
  6. Nema sumnje da je električna ploča ključna za stalnu sigurnost naših domova i, kako tehnologija napreduje, ostat će temelj suvremenog života – osiguravajući da svjetla ostanu upaljena, uređaji nastave raditi i domovi ostanu sigurni.
  7. S podstrijekom prema održivosti i elektrifikaciji, više opterećenja se povezuje unutar električne ploče. Stoga je važno da električar pregleda ploču.

Ovaj podsticaj prema održivosti i elektrifikaciji dovodi do dodavanja i povezivanja više opterećenja unutar električne ploče. Stoga je izuzetno važno da kvalifikovani električar pregleda ploču kako bi se osiguralo da je prikladna za namjenu.

Za više informacija o našem asortimanu električnih ploča, kontaktirajte nas danas putem formulara koji možete naći ovdje ili putem e-maila.

Electro Group

Vodeća veleprodaja elektro materijala i opreme u Crnoj Gori.

Naš mjesečni bilten

Budite korak ispred uz najnovije trendove i tehnološke inovacije